Vakidioot

From A-Eskwiki
Jump to: navigation, search
Vakidioot
Vakidioot-logo-klein.png
Achtergrondinformatie
Typecommissie
Jaren actief1966-heden
E-mailadresvakidioot[dingetje]a-eskwadraat.nl
Websitehttp://a-eskwadraat.nl/vakidioot
Voorzitter{{{voorzitter}}}
Huidige leden
{{{leden}}}

De Vakidioot is de commissie die verantwoordelijk is voor het produceren van het gelijknamige verenigingsblad de Vakidioot, dat zes keer in het jaar uitkomt.

Handleidingen

Heb jij, redactielid, een snelle vraag? Check dan ook de Cheatsheet in de Dropbox.

Om de Vakidioot te maken, heb je als eerste een redactie nodig. Deze bevat op zijn minst een eindredacteur (die in staat is om de eindversie op te sturen naar de drukker), een voorzitter (die in staat is alle andere redactieleden te schoppen zodat ze nuttig werk gaan doen) en een technisch persoon (die in staat is om basale systeembeheer/TeXsupport/websiteonderhoud te doen). Liever wil je niet dat deze taken overlappen, want je wilt wel een beetje controle vanuit alle kanten. Voeg hier nog een stuk of 5 "gewone" redactieleden aan toe voor een goeie commissie.

De jaarplanning van de Vakidioot houdt in wanneer je gaat vergaderen over de nummers, wat de deadlines zijn voor elk nummer, wanneer de hekweek is waarin je ieder nummer helemaal afrondt, en wanneer de lezers een nummer ongeveer zullen ontvangen. Een goede planning geeft lezers ongeveer elke 2 maanden een Vakidioot thuis, houdt rekening met tentamenweken en andere stressfactoren en geeft auteurs genoeg tijd om aan hun stukjes te werken. De deadlines bestaan uit een zachte deadline een week voor de hekweek begint, en een harde deadline de dag voor de hekweek begint. Houd de vergadering, de deadlines en de hekweek alsjeblieft buiten een tentamenweek! Verder kun je bijvoorbeeld nog rekening houden dat je een verslag van een grote activiteit wilt opnemen, dus alles een weekje later plant.

Het maken van een nummer begint met de brainstormvergadering. Hierin is het de bedoeling dat de redactieleden zoveel mogelijk ideeën voor artikels krijgen. Vaak doen we de eerste brainstorm voordat we beginnen de artikels van het vorige nummer te produceren, zodat we in een latere vergadering de ideeën kunnen verfijnen tot de echt goede artikels. De brainstorm begint met het bedenken van een thema. Dit is een woord (ongeveer, zie nummer 1617-1) dat voor velerlei uitleg vatbaar is en dus allerlei stukjes ermee te maken kunnen hebben. Op basis van het thema (maar zeker niet exclusief!) mag je dan zoveel mogelijk onderwerpen opnoemen waar iemand een artikel over kan schrijven. Zie ook Vakidiootartikel voor uitleg wat een goed artikel allemaal kan zijn.

Meestal maken we na de brainstorm eerst nog het vorige nummer, zodat alle onderwerpen 8 weken lang een beetje de kans hebben om te bezinken. Dan gaan we over naar de artikelvergadering. Hierin spreek je als redactie af welk redactielid verantwoordelijk wordt voor welk artikel, en wat die artikels precies gaan inhouden. Hier vallen ook externe auteurs die interesse hebben om iets te schrijven onder; elk artikel hoort een verantwoordelijke te hebben. Een nummer is in principe nu 36 pagina's lang, maar voor de veiligheid moet je ongeveer 25% extra pagina's inplannen, zo'n 45 - 50 wat we nu ongeveer aanhouden. Houd ook rekening met vaste onderdelen als voorkant, inhoudsopgave en colofon. Nu heb je tot de zachte deadline (zie boven) om stukjes te (laten) schrijven. De zachte deadline is wat je aan externe auteurs laat weten, dit geeft je nog een week de kans om ze te schoppen om hun stukjes alsnog op tijd op te sturen. (En in de praktijk is dat heel erg nuttig!) Ook ontvang je in deze tijd advertenties en andere leuke opvulling.

Nadat de zachte deadline is geweest, horen alle artikels binnen te zijn. De eindredacteur en/of voorzitter schopt iedereen van wie een stukje nog ontbreekt (ziehier waarom je iedereen verantwoordelijk wilt hebben) om dat alsnog voor de harde deadline binnen te hebben. Dan is het tijd om de hekweek te beginnen. Hierin ga je als redactie ervoor zorgen dat de teksten die je hebt binnengekregen, echte uitgeefbare artikels worden. Hier moet je o.a. typesetten, redigeren en vormgeven. Vaak maken we ook de fotostrip in de hekweek, voornamelijk omdat dan iedereen aanwezig is, maar dit mag uiteraard ook eerder.

Als de hekweek is afgerond, heb je hopelijk meer dan genoeg pagina's om een Vakidioot te vullen. Het is de taak van de eindredacteur om de beste artikels die een beetje passen bij het thema te selecteren. De eindredacteur maakt dan de definitieve pdf-versie van het nummer en stuurt die naar de drukker. Zie aldaar voor meer informatie hoe dit werkt.

Ongeveer een week of twee later krijgen alle lezers een nieuwe Vakidioot in huis. Hoera, je hebt misschien wel het beste verenigingsblad van A–Eskwadraat uitgegeven!

Geschiedenis

Wie niet bang is voor grote lappen tekst en heel veel scrollen, kan een deel van de geschiedenis van de Vakidioot achterhalen door deze pagina te lezen.

De korte versie is echter dat wij al hééél lang bestaan.