A-Eskwadraat Systeem

From A-Eskwiki
Jump to: navigation, search
Het A-Eskwadraat systeem bestaat uit verschillende onderdelen. In de figuur hiernaast is een overzicht te zien.
Overzicht A-Eskwadraat systeem

Workstations

Op dit moment hebben we 3 workstations in de werkkamer, Pafnuty (4 seats), Dennis (4 seats), Felix (4 seats). Deze zijn allemaalmultiseats, oftewel je hebt meerdere werkplekken op 1 computer. Ze draaien allen CentOS 7. In de bestuurskamer staat Hendrik (4 seats).

Verder hebben we ook nog de workstation in de kamer en de workstation in het boekenhok. Ook deze draaien CentOS 7. De computer in het boekenhok is verder niet aangesloten op het netwerk en is in ware een stand-alone.

Server

De server die we draaien heet Haskell. Het Operating System dat er op draait is Proxmox. Alle computers zijn aangesloten op Haskell. In Haskell bevindt zich alle storage en alle Virtual Machines. Een virtual machine is een operating system die wordt gedraaid op virtuele hardware. Op elke virtual machine worden verschillende services gedraaid. Dit wordt gedaan, zodat niet het hele systeem eruit ligt als 1 service crasht. In dat geval crasht alleen de virtual machine.

Nog bijzonder, elke avond komt er een backup van het A-Eskwadraat systeem bij de universiteit terecht. Namelijk bij claude.science.uu.nl.

Firewall, Router & SSH

De firewall & router functie ligt bij ernst. Dit is een losse computer, die niks anders doet. In wezen staat Ernst tussen de grote boze buitenwereld en de werkkamer van A-Eskwadraat. Om A-Eskwadraat te bereiken via SSH gebruik je Paul, deze staat in de werkkamer.